jueves, 6 de noviembre de 2008

El riu Tíber. Exercici per als alumnes de 4ESO

Aquestos dies hem estudiat a classe moltes coses interessants. Hem conegut un poc de la història de la fundació de Roma, de Ròmul i Rem, el rapte de les sabines…, però el que treballarem en aquest exercici està relacionat amb una escultura que apareix en el nostre llibre.Aquesta imatge forma part de un grup escultòric que trobem a la Piazza del Campidoglio en Roma. S’anomena la Fontana de la Dea Minerva i va estar creada per Miguel Àngel Buoinarroti Simoni, més famós per la Capella Sixtina, el David, el Moisés o La Pietat que per aquesta font.

A l’altre extrem de la font hi apareix la següent escultura, dedicada també al mateix accident geogràfic.Aquesta és la seua visió en conjunt. Cliqueu la imatge per obtenir més informació.


EXERCICI 1:

Busca informació sobre aquesta font romana, interpreta el que volia plasmar el seu autor; a més de descriure, minuciosament, cadascuna de les TRES escultures. Us deixe el detall de la figura central.

A Roma també trobem aquesta font, a la Piazza del Popolo. L’escultor que va dur endavant aquesta obra va ser Giovanni Ceccarini. S’anomena la Fontana della Dea Roma i va formar part en el seu dia del projecte d’organització de la plaça que feia l’arquitecte Giuseppe Valadier.


EXERCICI 2

Compara els elements d’aquest grup escultòric i redacta les seues simil.lituts i les diferències respecte de la Fontana della Dea Minerva a Campidoglio.


La següent imatge és ben pareguda a les que hem estudiat abans. La podem trobar al Palazzo Nuovo del Musei Capitolini.


Aquesta altra està situada en un costat del Museu Capitolino, en el Palazzo Nuovo.

Aquestes dues i la imatge del llibre representen el mateix accident geogràfic: quin era? Trobes alguna simil.litud entre elles?


Ajudant-vos del que hi ha al llibre, cal que feu una explicació exhaustiva de cadascuna de les obres escultòriques. És important que analitzeu els detalls que de vegades és el que ens ajuda a interpretar l’obra.

I qué us pareix comparar el que ja sabeu amb esta altra escultura ?

Qui és? Es tracta del mateix accident geogràfic però en aquest cas, serà un del detalls que hi apareix esculpit el que us diga el seu nom propi. A qui representen els nadons que juguen per damunt del cos d’aquest home ? qué és allò que descansa de forma tan hieràtica a l’extrem dret de la fotografia ?

Pareix que la temàtica-guia de tot l’exercici va a centrar-se en un dels elements del filòsof Empèdocles: l’aigua. Així que ara, anem de fonts!

Tot seguit en teniu una obra de Bernini de 1651. Busqueu informació sobre ella al següent link i intenteu interpertar el que aneu trobant a les diferents escultures.

http://arte.observatorio.info/2008/08/fuente-de-los-cuatro-rios-bernini-1651/Saber tot açò és necessari per poder entendre el que tenim al nostre voltant. Avui en dia trobem a Madrid aquesta altra font, ( i sé que la buscareu en el vostre viatge a la capital) que representa al riu Lozoya, un afluent del Jarama. Trobeu algun punts concordants amb les anteriors imatges ? quins ?


I més aprop, precisament ací a València trobem aquestes escultures, unes envolten una famosa porta, l’altra és exenta i orna una coneguda plaça.
Ajudant-vos dels següentes links, de la informació que vos puguen facilitar els pares, amics, coneguts...feu una descripció de les escultures. A més és important que trobeu el paral-lelisme que hi ha entre les primeres imatges que heu estudiat i les que tenim a la nostra Comunitat.

http://www.dolcecity.com/valencia/2007/09/la-fuente-del-tura-en-valencia.asp

http://sogradargos.blogspot.com/2007/12/alnilo.html

http://www.jdiezarnal.com/valenciaelpalaciomarquesdedosaguas.html

http://mnceramica.mcu.es/


Per finalitzar, haureu de buscar altres escultures, fonts, quadres, en definitiva obres d’art, que hi haja arreu del món, on trobeu els elements que l’Antiguitat va utilitzar per tal de personificar tot allò que envoltava l’aigua. Expliqueu-ho ( mínim dues )

Tot el treball, redactat amb les vostres paraules, sense faltes d’ortografia ( per supost ), haureu d’enviar-me’l al correu electrònic que us donaré a classe.
La data d’entrega haurà de ser abans del 9 de decembre. El millor treball l’exposarem al blog on es podran fer els mereixedors comentaris.
Aquest treball no és optatiu, tindrà la seua puntuació corresponent per a la nota de la 1ª avaluació.

15 comentarios:

Alejandro dijo...

Alejandro:
Ja està

mar dijo...

Sunny que ja ho he vist,

Mar.

Ingrid dijo...

Sunny! Te n'has passat!
Bueno, q al llegir TOT el que ens has posat per al treball... casi m'ofegue! jaja!

Però bó... ja m'he passat a dir-te que ho havia vist!

besets!

sunny molina dijo...

És un treball per fer amb deteniment, espaiet i amb bona lletra. Pareix més llarg del que és en realitat, hi ha moltes imatges. Aneu poquet a poquet i veureu com ix tot bé.
Ingrid molt bé per l'ortografia.
Gràcies als tres per ser tan ràpids
Fins dimecres

Anónimo dijo...

Ola som Roser i Rosa.
Ja hem vist el treball i és molt llarg..bueno ja parlem en classe que volem comentar-te algunes coses.
un beset!!

marina dijo...

Hola Sunny sóc Marina.

Tenim molta faena però está interessant.

adeu.

sunny molina dijo...

Roser i Rosa: on s'heu deixat la h de la vostra salutació?????

El treball és llarg perque hi ha molta imatge.
Demà a classe posarem en comú els dubtes i les opinions.

Marina m'alegre molt de que et sembre interessant. Ja veureu com és divertit indagar en les vostres arrels.

Fins demà xiquetes meues

Anónimo dijo...

Sunny sóc Ángela.Roser i Rosa mira que deixarvos la H de hola...jaja.Bó Sunny que ja he llegit el que hem de fer i també he vist les fotos del dia que vas anar a Sagunt!Estan interesants, ja ens vegem!

Un beset!


Ángela

sunny molina dijo...

Molt bé Àngela! Ara a fer faeneta poquet a poquet. Ho comentarem a classe!
Bon cap de setmana!

Anónimo dijo...

Hola sunny!

Me pasat per a vore l'exercici que ens preparares... que dificil!

Adeu. Fins demà.


Mireia

sunny molina dijo...

L'exercici no és difícil, sols un poc llarg però teniu temps per fer-lo.
Cuidaet en l'ortografia Mireia!!!!!
Xarrem en classe del treball.

Anónimo dijo...

S'intentarà aixó de l'ortografia!


...i el temps ens a vingut damunt!


Mireia

sunny molina dijo...

Mireiaaaaaaaaaaaaa, el temps se us hhhhhhhhhhhhhhhhha tirat damunt!!!!!!

Parlarem a classe per tal de donar-vos un poc més de temps.

marina dijo...

Hola Sunny.

Estic fent el treball i no és tant difícil ja sols hem queda la última part que la acabaré demà que hui ja he fet un bon tros.

Ens vegem demà adeu.

Marina

sunny molina dijo...

M'alegre moltíssim; ja us vaig dir que tan sols havíeu de fer amb calma i poc a poc.
Demà a classe et done el correu i me'l passes, encara que saps que tens molt més temps per ampliar-lo i perfeccionar-lo. Segur que està molt bé.
Xarrem demà guapa!

Vale, discipula!