martes, 28 de octubre de 2008

Descobrim l’arqueologia

Durant tot el mes d’octubre hem estat seguint un curs al Cefire de Gandia. Descobrim l’arqueologia tractava d’apropar-nos noves metodologies, idees i tallers per fer amb els alumnes a les aules i als museus. Les arqueòlogues, Paula Jardón y Clara Pérez, ens han fet un bon recorregut per la prehistòria i la història a través de diferents restes arqueològiques.
Començàrem amb el món de les coves, on pareix que tot començava a agafar forma, i així vam estudiar les diferents manifestacions artístiques que podem trobar a les plaquetes que es trobaren a la Cova del Parpalló en Gandia. Per poder desenvolupar algun taller amb els alumnes sobre aquest període prehistòric es poden agafar idees de les activitats que ja resenyàrem en un altre post que dedicàrem al MAGA de Gandia.
Per segona vegada, l’oratge ens impedix entrar a la cova de Parpalló, que encara està excavant-se; però a les imatges podeu veure la quantitat de roques gravades que van extraient-se.
Després els va tocar el torn als íbers i així vam portar endavant un taller d’orfebreria i joieria íbera i un altre d’escriptura i vestimenta. A les imatges de youtube podeu veure com de bé ens ho passàrem. Per tal d’adaptar els tallers als alumnes vam canviar el coure per l’estany perque és més mal.leable i es pot treballar amb més facilitat. Així fèrem una sopa de lletres íberes, ens disfressàrem amb les vestimentes pròpies d’un guerrer íber i una dona íbera. Confeccionàrem joies també d’estany de formes molt diverses. Per modelar-les emprarem diferents tècniques, amb daus, martells, punxons...a les imatges ens podeu veure molt afaenats. De nou, les pluges ens van impedir acudir a les IV Jornades de portes oberts de Kelin: l’any que ve serà.
Per al període romà vam fer un visita al Museu de Prehistòria de València, on vam poder comparar amb els originals les rèpliques íberes amb les que treballàrem al Cefire.
Allí férem la visita per Parpalló, els íbers i arribarem a les sales de Roma. Cal dir que hi ha un món de material didàctic per fer una bona activitat al Museu amb els alumnes: des de la maqueta central on apareixen tots els edificis públics i privats de les ciutats romanes al mosaic romà ilustrat amb un vídeo, reconstruccions de soterraments romans i trencaclosques adhesius per formar una columna amb totes les seues parts; a més del material interactiu que hi ha per tot arreu del Museu.
A més s'oferten una sèrie de tallers didàctics per als alumnes molt interessants. Tot podeu trobar-ho al link.

Esperem que el temporal amaine i puguem fer la visita a la cova de Parpalló.


4 comentarios:

Anónimo dijo...

soy amanda

que voy con prisa, que hemos salido todas geniales en las fotos

que me lo pase super bien y me alegro de haber cogido cultura clasica

sunny molina dijo...

Molt bé Amanda. Com que ara estem estudiant en tema de la religió clàssica, pots passar un ratet agradós jugant amb el déus: hi ha un joc interactiu a la barra lateral.
Gracietes per passar per ací.

Fins demà

sunny molina dijo...

Molt bé Amanda. Com que ara estem estudiant en tema de la religió clàssica, pots passar un ratet agradós jugant amb el déus: hi ha un joc interactiu a la barra lateral.
Gracietes per passar per ací.

Fins demà

Anónimo dijo...

Amb l'entusiame que impulses als teus alumnes en el blog i a l'aula tens la partida guanyada.